Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davası, ikinci haftasına girdi. Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi 3 No’lu Duruşma Salonu’nda, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen davada, şubat ayında yapılan tutukluluk değerlendirmesi sonucunda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti. 27 Şubat’ta ise İSFALT ve BELTAŞ çalışanlarının da yer aldığı yedi kişi için tahliye kararı çıkmıştı. Ayrıca, eski İSFALT Genel Müdürü Burak Sırali de bu süreçte serbest bırakıldı. Son duruşmada, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ile Beşiktaş Belediyesi’nde görevli bazı isimler hakkında tahliye kararı verildi. Yargılama süreci, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara’nın da bulunduğu 11 kişi için devam ediyor.
Duruşma sırasında yaşanan gelişmeleri aktaran Cumhuriyet, gizli tanık “XYZ49QP”nin ifadesine yer verdi. Tanık, mahkemede yaptığı açıklamada, “Daha önce savcılıkta beyanlarımı sunmuştum. Örgüt lideri olduğu iddia edilen Aziz İhsan Aktaş, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak bazı bilgileri paylaşmıştır. Ancak bizzat gördüğüm bir usulsüzlük yok” dedi.
Mahkeme Başkanı’nın “Biraz detay verir misiniz?” sorusuna yanıt veren gizli tanık, daha önce belediyelerdeki rüşvet sistemini anlattığını belirtti ve “İhaleler, tanıdık firmalara verilerek rant elde edilmekteydi. Rıza Akpolat’ın bu süreçte etkisi sınırlıdır; asıl yönetici Ali Rıza Yılmaz’dır” ifadesini kullandı.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın avukatı Hasan Sınar ise gizli tanıkla tartışarak, “İfadenizde bahsettiğiniz ihalelerle ilgili somut bir delil sunmadınız” dedi. Gizli tanık “XYZ49QP”, “Somut bir ihale örneği veremem, ancak belediyelerdeki genel işleyiş böyle işliyor” yanıtını verdi.
Sınar, Akpolat’ın bu süreçteki rolünü sorgulayarak, “Hiçbir somut delil sunmadan nasıl bir menfaat olduğunu iddia edebilirsiniz?” diye sordu. Tanık, “Bu bilgiyi şu an veremem. Ancak Aziz İhsan Aktaş, etkin pişmanlıkla her şeyi ortaya koymuştur. Olayın detaylarına bakılınca her şey netleşecektir” şeklinde yanıtladı.
Dava süreci, bu ifadelerin ardından daha da merakla bekleniyor.