Panama Devlet Başkanı’ndan Trump’a ‘kanal’ yanıtı: Konu tartışmaya kapalı

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı Tartışmaya Kapalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik sözlerini değerlendirdiği haftalık basın toplantısında, kanalın statüsünün tartışılmaz olduğunu belirtti.

AA’nın aktardığına göre, Mulino, Trump’ın açıklamalarını eleştirerek, “Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğu hukuki ve siyasi bir gerçektir. Eğer Trump’ın farklı bir niyeti varsa, bu tartışmaya yol açmaz” dedi. Kanalın Panamalılar için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Mulino, “Kanal Panamalılara ait ve bu gerçek değişmez. Kanalın Panamalılar tarafından yoğun emek ve fedakarlıkla elde edildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘TANRI AŞKINA, KANALDA ÇİN ASKERİ YOK…’

Mulino, Kanal geçiş ücretleriyle ilgili sürece de değinerek, “Bu ücretler keyfi olarak belirlenmez. Bu konuda saygı gösterilen ve şeffaf bir süreç mevcuttur” dedi. Trump’ın Çinli asker iddialarına da yanıt veren Mulino, “Panama Kanalı’nda Çin’in herhangi bir rolü olmadığı kesindir. Çin askeri yoktur” diye belirtti.

Ne Olmuştu?

Trump, 22 Aralık’ta Panama Kanalı’nın yüksek ücretleriyle Panama’yı suçlamış ve kanalın düzgün yönetilmediğini savunmuştu. Eski Başkan Jimmy Carter’ın kanalın Panama’ya devredilmesini hata olarak gören Trump, kanalın Panama’nın egemenliği altında olması gerektiğini savunmuştu.

Mulino, Trump’ın bu sözlerine karşı çıkarak, Panama’nın egemenliği ve bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını vurgulamıştı. Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Aracını yan koltuktan kullanan maganda o anları paylaştı

Düzce’de hafif ticari aracını yan koltuğa oturarak kullanıp o anları sosyal medyada paylaşan sürücünün ehliyetine el konuldu ve idari para cezası kesildi.

İstanbul’da orman yangını

Gelen son dakika bilgisine göre, İstanbul Sarıyer’de orman yangını çıktı. Ekiplerin müdahalesi devam ediyor.

Bakan Uraloğlu: Zengezur Koridoru, bölgesel barışı pekiştirecek

Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı temel atma töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun hayata geçmesini sağlayacak en somut adımlarından birini attıklarını belirterek, “Bugün sadece Türkiye’nin değil, tüm Güney Kafkasya’nın ve…

CHP’li Karasu’dan, AKP’li Güler’e sert yanıt: ‘Senin ucuz tehditlerin bize sökmez!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in CHP Genel Başkanı Özgür Özel’, hedef alan sözlerine yanıt verdi.

Simge Sağın, Aleyna Tilki’ye Verdiği Destekle Gündemde

DJ Erdem Kınay’la yaşadığı polemiklerle gündeme gelen Simge Sağın, bu kez Aleyna Tilki’ye verdiği içten destekle konuşuldu. Tilki’nin albüm lansmanında konuşan Sağın, “Zor bir anımda yanımdaydı, gönülden destekliyorum onu” dedi.

Xi Jinping’den Tibet’e Modern Sosyalist Çağrı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Tibet’in modern sosyalist bir yapıya kavuşmasını istedi.