Yeni Papa seçilirken dünya neyi bekliyor?

Yeni Papa Seçimi: Dünya Ne Bekliyor?

*** Okuyacağınız metin Axios’tan derlenmiştir.

Papa Francis’in halefi, dünya genelinde 1,4 milyardan fazla üyesi olan bir Katolik Kilisesi’ni devralacak. Ancak yeni papanın etkisinin kilise sınırlarını aşıp aşmayacağı belirsizliğini koruyor. Bu seçim neden önemli?

Neden Önemli: Papalar bugün yalnızca kilise doktrinini ve yönetimini denetlemiyorlar; barış anlaşmalarını teşvik edebilen, hastalıklara karşı mücadeleyi hızlandırabilen ve nüfus artışını etkileyebilen küresel diplomatlar ve etkili figürlerdir.

Papa olarak görev yapan Francis’in on iki yıllık sürecinde aldığı kararlar, dünya çapında milyonlarca Katolik ve Katolik olmayan insanı etkiledi. Mesajları evrenselleşti, kitlelere yayıldı. Francis, ülkeleri mültecilere insanca davranmaya, iklim değişikliği ile ilgili politikalar uygulamaya teşvik eden, LGBTQ+ topluluklarına daha iyi muamele edilmesini savunan ve düşmanlıklara son verilmesini isteyen önemli bir ses haline geldi.

Dünyanın dört bir yanından kardinal seçmenler, yeni bir papa seçmek üzere Vatikan Şehri’nde bir araya geldi. Seçilen isim, dünyanın en büyük ve tek dini örgütünün lideri olacak. Yeni papa, piskopos atamaları yapacak, kilisenin gündemini belirleyecek ve küresel endişelere öncelik verecek.


Gündem Kilise Çerçevesini Aşıyor

Katolikler için papa, doğrudan Petrus’un manevi soyundan gelen İsa’nın yaşayan ve kopmayan temsilcisi olarak kabul ediliyor. Ancak Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden Katolik Çalışmaları Başkanı Andrew Chesnut’a göre yeni papanın gündemi, Katolik Kilisesi sınırlarını aşıyor.

Katolik Hristiyanlık inancına dayanan bu ahlaki gündemin büyük bir kısmı laik toplumda yankı buluyor.

Bazı tarihçiler, antikomünist Papa II. John Paul’ün nükleer silahlanmayı durdurmaya çağırarak Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve nükleer savaşın önlendiğine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Papa Francis, Kolombiya ve FARC isyancılarını barışa zorlayarak on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeye çalıştı ve ayrıca Obama yönetimini Küba ile ilişkilerde adımlar atmaya teşvik etti.


Kilise Krizler Karşısında

Papalar, kriz anlarında bazen hiçbir şey yaparak bazen de yeterince hareket ederek dünya olaylarını etkileyebilirler. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Naziler Yahudileri toplama kamplarına gönderirken sessiz kalarak eleştirilen Papa Pius XII bulunmaktadır.

1960’larda Papa XXIII. John, kilise içindeki cinsel taciz iddialarını önemsizleştirmeye çalıştı ve konuşanları aforozla tehdit etti. 1980’lerde Papa II. John Paul, AIDS’ten muzdarip olanlara şefkat gösterdi ancak HIV/AIDS’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onaylamadı. 2010’da Papa Benedict, HIV’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onayladı.

Entrikalar: Papalar, yerel topluluklarda da etkili olabilir…

Bir papa, bazen inananları önemli yerel konularda harekete geçmeye yönlendiren piskoposlar atar. Örneğin New Mexico’daki yoksulluk karşıtları, yıllarca, eyaletteki yoksullukla mücadele etmek için yasa çıkarmaya çalıştılar.

Papa Francis döneminde yasal süreç hızlandı ve yasa kabul edildi. Yeni papanın da yoksulluğa odaklanması durumunda, kanun koyucuların konuyu yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Papa, sadece Katolikler için değil birçok insan için ahlaki bir liderdir. Vatikan’ın seçtiği yeni papanın nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur. Katolikler, yeni papanın Francis’in bıraktığı manevi boşluğu nasıl dolduracağını heyecanla bekliyor ve desteklerini ihtiyaç sahiplerine yönlendirerek umutla bir dönem daha kucaklamayı umuyor…

*** Axios – Russell Contreras

Related Posts

İsrail Hamas’ın ateşkes önerisinde değişiklik yapmak istediğini iddia etti

İsrail yönetimi, Gazze’de ateşkes için Hamas’ın Katar önerisinde değişiklikler yapmaya çalıştığını iddia ederek bunların kabul edilemez olduğunu savundu. Katar’da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmak için İsrail heyetinin bugün yola çıkacağı belirtildi.

Olağanüstü toplanan MYK sonrası Özgür Özel’den ilk açıklama

olağanüstü MYK toplantısının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel,”Milletin elinde kalan tek şeyi, sandığı ortadan kaldırmak istiyorlar. Bunun provasını yapıyorlar.” dedi.

BM sözcüsünden çarpıcı açıklama: Gazze’de 509 kişinin ölümü ABD-İsrail güdümlü yardım vakfıyla bağlantılı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaklaşık bir aylık sürede Gazze’de insani yardım merkezleri yakınlarında 613 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin 509’unun ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) çevresinde gerçekleştiğini bildirdi.

Elon Musk’tan sorduğu soru Trump’ın başını yakacak: ABD sistemini kökten değiştirecek

Elon Musk, ABD’de iki parti sistemine meydan okuyacak yeni bir siyasi oluşum için ilk adımı attı. X’te başlattığı “Amerika Partisi kurulsun mu?” anketi saatler içinde yüz binlerce yanıt aldı. Musk, Senato ve Meclis’te az sayıda koltukla sistemi kilitleyebileceklerini savundu.

167 milyon dolar kazandı: Kuruşuna dokunamadan hapse girdi

ABD’nin Kentucky eyaletinde piyangodan 167.3 milyon dolar kazanarak bir anda ülke gündemine oturan James Shannon Farthing, kazandığı paradan çok hapse düşmesi ve karanlık geçmişiyle konuşuldu…

CHP’li Ali Gökçek’ten Bakan Işıkhan’a zor soru: ‘Bakanlığa ait 13 katlı bina ucuza mı kiraya verildi?’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ankara Pursaklar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait 13 katlı binanın düşük bedelle kiraya verildiği iddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gökçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?” diye sordu.