Yapay zekâ hesapladı: 1891 kişinin arasından aynı bilirkişinin düşme ihtimali nedir?

T24 Haber Merkezi 

T24 yazarı ve avukat Tolga Şirin, ChatGPT’ye “bilirkişi hesabı” yaptırdı. ChatGPT’ye göre; 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığı “çok küçük” kalıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘olmayan raporla görüş yazdı’ iddiasında bulunduğu bilirkişi S.B.’nin hep İBB ve hakkındaki dosyalarına baktığını söyledi. İmamoğlu, İstanbul’da 1891 bilirkişi varken dosyalara aynı bilirkişinin düşme ihtimalinin sormuştu. Yanıt yapay zekadan geldi.

Şirin’in konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: 

“Olasılık hesabından çok anlamam. Fakat ChatGPT’den, 24 dosyanın 1.803 bilirkişi arasından hep aynı bilirkişiye denk gelme olasılığını hesaplamasını istediğinizde şöyle bir yanıt geliyor:

“24 dosyanın tamamının 1.803 bilirkişi arasından hep aynı kişiye denk gelme olasılığı yaklaşık olarak 7.18 x 10^(-79) olarak hesaplanmıştır. Bu, neredeyse imkânsız denilebilecek kadar küçük bir olasılıktır.”

Evrende bu olasılıkta gerçekleşen bir olay olmadığını ekliyor. Hatta bu olasılığın ancak kozmolojik olaylarda karşımıza çıkabileceğini söyleyerek bir kaç örnek veriyor:

•⁠ ⁠⁠Bir insanın kuantum fiziğiyle duvarın içinden geçmesi ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrendeki tüm atomların rastgele bir noktada toplanma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır.

•⁠ ⁠Evrende rastgele atomların bilinçli bir varlık oluşturma olasılığı ile 24 dosyanın aynı bilirkişiye denk gelmesinin olasılığı aynıdır. Yine ChatGPT’ye göre: “Dünyada veya evrende bu kadar düşük olasılıkla gerçekleşen bir olay büyük ihtimalle hiç yaşanmamıştır. Ancak fiziksel veya teorik bazı imkânsızlıklarla kıyaslandığında, sizin verdiğiniz olasılık evrendeki en düşük ihtimallerle aynı seviyede diyebiliriz. Bu durum, rastgele bir süreçle dosyaların hep aynı bilirkişiye denk gelmesinin neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor. Eğer böyle bir şey olduysa, rastgelelik dışında başka faktörlerin devrede olması kuvvetle muhtemeldir.”

Yapay zekâ çağımızı değiştirecek.”

 

Related Posts

Komşuda gökyüzü karıştı! “Büyük Sahra tozu” etkisini gösterdi

Yunanistan, Afrika’dan gelen “Büyük Sahra tozu”nun etkisi altına girdi. Başkent Atina dahil birçok kentte gökyüzü toz bulutlarıyla kaplandı, görüş mesafesi düştü.

ABD’de 11 mahkum hapishaneden kaçtı

ABD’nin Louisiana eyaletine bağlı New Orleans kentinde bulunan bir hapishaneden 11 mahkum firar etti.

Davos’ta istifa krizi: Yeni başkan aranıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), kurucusu Klaus Schwab’ın istifa etmesinin ardından WEF’in başına geçmesi için Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ı en büyük aday olarak değerlendirdiği bildirildi.

Rus casuslara karşı “Bilinçlendirme rehberi” hazırladılar: Ajanların nasıl fark edileceğini anlattılar

Letonya istihbaratı, “Rus casuslara karşı halkı bilinçlendirmek” için bir rehber yayımladı. Letonya Savunma İstihbarat ve Güvenlik Servisi (MIDD), yayınladığı yıllık raporda vatandaşları Rusya adına faaliyet yürüten sabotajcı ve casuslara karşı …

AKP’li Metiner’den tepki çekecek PKK sözleri! ‘Türkiye gücüne dönüştürülmelidir’

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, yeni sürece ilişkin kaleme aldığı yazısında, “Asıl yapmamız gereken, PKK’yı üzerine oturduğu geniş toplumsal tabanıyla birlikte Türkiye gücüne dönüştürecek o büyük demokratik entegrasyon projesini hayata geçirmek olmalıdır. Türkiye Yüzyılı’nın inşa sürecinin anlamı budur” dedi.

İlber Ortaylı ile Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin Nurettin Yıldız kavgası

Boğaziçi Üniversitesi’nde, “Altı yaşında evlilik olabilir” fetvasıyla kamuoyunda tepki çeken ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ın konuşmacı olarak davet edilmesi üzerine başlayan protestolar, Galatasaray Üniversitesi’ne de sıçradı. Protestolara katılan öğrenciler ile Galatasaray Üniversitesi senato üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı arasında gergin anlar yaşandı.