Uzmanından Ramazan’da beslenme önerileri

Sağlıklı Beslenme İpuçları: Ramazan Ayında Doğru Beslenme Nasıl Olmalı?

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Melike Çağlayan, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, beslenme alışkanlıklarında yapılması gereken önemli değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Çağlayan, sahurun önemine vurgu yaparak, bu öğünün atlanmaması gerektiğini belirtti. Sahura kalkmamanın veya sadece su içerek geçiştirilmesinin kan şekerinde düşüşe neden olabileceğini ifade etti. Aynı zamanda, ağır yemekler tüketmenin metabolizmayı yavaşlatacağını ve kilo artışına sebebiyet verebileceğini hatırlattı.

Sahurda Hafif ve Dengeli Beslenme Önerileri

Çağlayan, sahurda hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynakları ile tam buğday ekmeği gibi kompleks karbonhidratların tüketilmesini önerdi. Ayrıca, gün içinde acıkma sorunu yaşayanların posalı gıdaları ve kompleks karbonhidratları beslenmelerine eklemesinin faydalı olacağını kaydetti.

İftar İçin Doğru Beslenme Tavsiyeleri

Gün boyunca açlık sürenin ardından iftarın hafif yiyeceklerle açılması gerektiğini belirten Çağlayan, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba ile başlanmasını önerdi. Ana yemeğin ardından azar azar ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeyi teşvik etti. Ayrıca, iftardan sonra tatlı tüketilmesi gerektiğinde sütlü tatlılar veya meyvenin tercih edilmesini önerdi.

Beslenme Pratikleri ve Su Tüketimi

Çağlayan, yemeklerin hazırlanma yöntemlerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, yavaş ve iyice çiğnenmesi gerektiğini belirtti. Ağır şerbetli ve yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içilmesini tavsiye etti.

Diyetisyen Melike Çağlayan’ın önerilerine uyarak Ramazan ayını sağlıklı ve dengeli beslenerek geçirebilirsiniz. Sağlıkla kalın!

Related Posts

Sinir blokajı tedavisi şiddetli migren ataklarını azaltıyor

Şiddetli migren ağrılarıyla yaşamaya çalışan hastalarda, baş ve boyun bölgesine uygulanan “sinir blokajı” yöntemi sayesinde atakların seyrekleştiği, yaşam kalitesinin gözle görülür şekilde arttığı bildirildi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.