Türkiye ile Yunanistan ortasında son devirde tansiyon uygunca yükselirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’yi gaye aldı.
Son periyotta Türkiye ile Yunanistan ortasında gerginlik karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Atina idaresinden çok sert bir açıklama geldi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan merkezli Naftemboriki gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye ile yaşanan krize de değindi. Dendias, ülkeler ortasındaki uyuşmazlıkların çözülmesinin lakin Milletlerarası Hukukun temel unsurlarına hürmet temelinde sağlanabileceğini vurguladı, bu cins kilit temel prensiplerden biri “tüm devletlerin toprak egemenliğinin korunmasıdır” dedi.
Dendias Türkiye’yi amaç aldı; “Türk provokasyonlarında eşi görülmemiş bir tırmanışla ve birebir vakitte neo-Osmanlı revizyonizminin yansıtıldığı alanda vakit zaman bir tırmanışla karşı karşıyayız” dedi.
‘SAKİNCE CEVAP VERİYORUZ’
Dendias, “Bu tırmanış sırasında “güçlü fakat sakince karşılık veriyoruz”, bir dizi argümanla “Türk tarafının temelsiz ve mesnetsiz argümanlarını tek tek yıkıyoruz” tabirlerinde bulundu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı, ülkesinin Ankara ile irtibat kanallarını açık tutma niyetini lisana getirirken samimi olduğunu vurguladı.
Yunanistan-Rusya alakalarına de değinen Dendias, üç yıl evvel Başbakan Kiriakos Miçotakis’in hükümeti iktidara geldiğinde Rusya ile alakaların “oldukça vasat düzeyde” olduğunu vurgularken, Yunanistan’ın “karşılıklı bir anlayış seviyesini yine tesis etmek için büyük gayret sarf ettiğini’ öne sürdü.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Dendias, “Ancak Rus işgali ve Ukrayna’daki savaş “ilişkilerimizin üst istikametli gidişatını kesintiye uğrattı ve bu, ülkemizin sorumluluğunda gerçekleşmedi.” dedi.
Daha sonra Yunanistan’ın Batı Balkanlar’daki ülkelerin AB’ye iştirak sürecindeki önder rolüne dikkat çekerek, ülkesinin duruşunu “bu ülkelerin ıslahatlar ve ekonomik büyüme yolunda ilerlemesine yardımcı olmak için tarihi bir görev” olarak nitelendirdi.
Yunanistan’ın komşu Kuzey Makedonya ile imzaladığı işbirliği muhtırasının ne vakit onaylanacağı sorulduğunda Dendias, “ulusal çıkarlar ve Yunan parlamentosunun programı buna müsaade verdiğinde” dedi.