Trabzon’da karayemiş çekirdeği yüzünden akciğer ameliyatı geçirdi

Güncel Sağlık Haberleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan ilginç bir olayda, 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş yediği sırada çekirdeğin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine zarar verdi.

Karabacak, yediği karayemişin çekirdeğinin soluk borusuna kaçmasıyla akciğerinde enfeksiyon oluştu ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı.

“Akciğerinde Tümöre Benzer Bir Lezyon Tespit Edildi”

Karabacak’ın şikayetleri devam edince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim bulunduğunu belirtti.

Tekinbaş, uzun süredir akciğer enfeksiyonları geçiren ve antibiyotik tedavisi alan hastanın sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon tespit edildiğini söyleyerek, durumu detaylı olarak açıkladı:

Hastanın tomografi sonucunda sağ akciğerinde tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler sonrasında hastaya operasyon yapılmasına karar verdik.

“Karayemiş Çekirdeği Akciğerde Hasara Yol Açtı”

Ameliyat sırasında akciğerden çıkarılan çekirdeğin, akciğerde tümöre benzer bir görünüm kazanmasından dolayı yanıltıcı olabileceği belirtildi. Ancak çekirdeğin çıkarılmasının ardından temizlendi ve aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.

Çekirdeğin akciğerin orta lobunu tıkayarak iltihaplanmaya neden olduğu ve hastaya ciddi zarar verdiği belirtildi. Ancak başarılı bir operasyon geçiren Karabacak’ın şu an durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edileceği açıklandı.

“Yabancı Cisimler Hava Yoluna Kaçabilir”

Prof. Dr. Tekinbaş, yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken durumları da vurgulayarak, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastaların ani öksürme ya da gülme sonucu yabancı cisimleri hava yoluna kaçırabileceğini belirten Tekinbaş, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle yutulan yabancı cisimlerin zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekinbaş, bronş ağacının detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Karayemiş Çekirdeği Yüzünden Hayatım Değişti”

Hastalığı atlatan Fatma Karabacak, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı:

“Bu olaydan sonra bir daha çekirdekli meyve yememeye karar verdim. Hocam sayesinde hayatta kaldım.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sinir blokajı tedavisi şiddetli migren ataklarını azaltıyor

Şiddetli migren ağrılarıyla yaşamaya çalışan hastalarda, baş ve boyun bölgesine uygulanan “sinir blokajı” yöntemi sayesinde atakların seyrekleştiği, yaşam kalitesinin gözle görülür şekilde arttığı bildirildi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti.