TOKİ Sosyal Konut Projeleri Dar Gelirli Yurttaşları Memnun Etmeye Yetmiyor!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) sosyal konut projeleri, dar gelirli yurttaşlar arasında süregelen eleştirilere maruz kalıyor. TOKİ’nin toplam yatırımlarının sadece yüzde 14,8’inin yoksul ve dar gelirli kesime yönelik olduğu belirtilirken, bazı projelerde taksitlerin emekli maaşlarını ve asgari ücretin yarısını aştığı ifade ediliyor.
1984 yılında sosyal konut üretmek amacıyla kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar 43 bin 145 konut inşa etti. AKP döneminde ise bu rakam 1,5 milyon konuta yükseldi. İstanbul’da TOKİ eliyle yapılan konutların yüzde 56’sı “lüks konut” olarak nitelendirilirken, sadece yüzde 44’ü sosyal konut statüsünde bulunuyor.
TOKİ’nin projelerinde yer alan bazı yurttaşların kura yöntemiyle ev sahibi olabildiği ancak yüksek maliyetler nedeniyle mağduriyet yaşadığı belirtiliyor. Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, 2019 yılında başlatılan “100 bin sosyal konut” projesi kapsamında hak sahibi olan Gökmen Yavuz, daire fiyatlarının 300 bin TL’den 4 milyon TL’ye yükseldiğini ve aylık taksitlerin 20 bin TL’ye yaklaştığını ifade etti.
TIKLAYIN – Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması: Konuşmak için daha çok erken
Yavuz, “15 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Taksitlerim 13-14 bin TL olacak. KDV ve diğer giderlerle bu tutar 20 bin TL’yi bulacak. Bu sosyal konut değil, borç tuzağıdır” dedi.
Benzer şekilde, TOKİ’nin 2022 yılında duyurduğu “250 bin sosyal konut” projesinde teslim oranının yüzde 5’i geçmediği, 6 Şubat depremleri sonrasında ise açıklanan 319 bin konutun ancak 169 bininin teslim edilebildiği belirtiliyor.
Yurttaşların TOKİ projeleri kapsamında yaşadığı sorunlar arasında geciken teslimatlar, yüksek KDV oranları, taksit artışları ve bilgi eksikliği yer alıyor. TOKİ’den konut alan hak sahipleri, evlerine taşınamadıkları için kirada kalmaya devam ettiklerini ve ekonomik olarak zorlandıklarını dile getiriyor.