Sanayiciler batmaya mahkum

Türkiye İş Dünyası Zorlu Bir Süreçten Geçiyor

Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerilimin ardından, Merkez Bankası’nın faiz artırımı iş dünyası için zorlu bir sürece neden oldu. Sanayiciler, faiz oranlarının makul seviyelere inmesini umut ederken umutları yarım kaldı. İstanbul Sanayi Odası’nın nisan ayı meclis toplantısında iş dünyası temsilcileri, “ithalatçı ve ihracatçının batmaya mahkum olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Türk sanayisi yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya” ifadeleri kullanıldı.

İhracat Maliyetleri Artıyor

Makina İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, rekabet için ihracatçının maliyet altında fiyatlar sunmak zorunda kaldığını dile getirdi. İhracatçılar için maliyetlerin artmasıyla ilgili örnek veren Ağrikli, “İki yıl önce 10 liraya mal ettiğimiz bir ürünü artık 12 liraya satıyoruz. Maliyetlerimiz arttıkça kar marjı azalıyor ve iş dünyası eriyor” şeklinde konuştu.

Sanayiciler Endişeli

Türkiye Makina Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türk sanayisinin yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Dalgakıran, bu durumun farklı bir krize işaret ettiğini ve sanayicilerin endişeli olduğunu vurguladı. Ayrıca, “İleri teknolojinin gelişmediği, yeni sanayi dallarının oluşmadığı bir ortamda zorluklar artıyor” şeklinde konuştu.

İhracat Maliyetleri Yükseliyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yüksek faizlerin ihracatçıları zarara uğrattığını belirtti. Ticari kredi faizlerinin yüksek olmasının ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Beklentiler ötelendi ve iş dünyası zorlu bir süreçten geçiyor” dedi.

Related Posts

E-ithalatta ‘zehirli ayakkabı’ tehlikesi

Ayakkabı ile ev ve mutfak eşyası üreticileri, yurt dışından e-ithalat yoluyla yurda giren ürünlerde kanserojen riski olduğu gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı ile temasa geçti.

Dünya devleri ile çalışan Türk şirket konkordato istedi

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki şirketlerden konkordato haberleri gelmeye devam ediyor.

Türkiye’nin Afrika açılımı tam gaz

Türkiye, uyguladığı politikalarla Afrika’daki varlığını ve etkisini her geçen gün artırırken, şimdi de Afrika Kalkınma Fonu’na 4 milyar dolarlık ilave kaynak sağlamaya hazırlanıyor. Bu kaynak 8.6 milyon kişinin elektriğe, 6.5 milyon kişinin ulaşıma kavuşması, 1.8 milyon kişinin istihdamının sağlanması anlamına geliyor. 

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

CEO maaşları 56 kat arttı

Oxfam’ın 35 ülkede yürüttüğü araştırmaya göre küresel CEO ücretleri 2019’dan bu yana işçi ücretlerinden 56 kat daha fazla artarak 4.3 milyon dolara çıktı. İşçi ücretleri ise bu 5 yıllık periyotta sadece yüzde 0.9 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir