Pompalı tüfekle hastane basan kadına 10 yıl hapis cezası verildi

Kahramanmaraş’ta pompalı tüfekle hastane basan Birgül Gül (46), tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında, ‘Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma’ suçundan 10 yıl hapse çarptırıldı. Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli, “Bu tip olayların olmasını hiç istemeyiz ama olursa da böyle hızlı, örnek kararlar verilmesini istiyoruz” dedi.

Birgül Gül, 5 Ekim 2024’te Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek hizmet binası acil servisine geldi. Gül, çantasında bomba olduğunu ileri sürüp, ‘Kalbimi durdurun’ diye bağırdı. Hastanede paniğe neden olan olayda bazı sağlık çalışanları sedye ve masanın altına gizlenip korunmaya çalıştı. Hastanenin güvenlik görevlilerinin etkisiz hale getirip, polise teslim ettiği Birgül Gül, sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Olayın ardından başlatılan soruşturma tamamlanıp, hazırlanan iddianameyle Birgül Gül hakkında ‘Silahla tehdit’ suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Sağlık Bakanlığı’nın da müdahil olduğu davanın ilk duruşmasına olayın mağduru 11 kişiyle taraf avukatları katıldı. Birgül Gül, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile mahkeme salonuna bağlandı.

“Amacım, polis veya güvenliğin beni öldürmesiydi”

Birgül Gül, savunmasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul edip, psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ederek, “Hastanedekilere yönelik herhangi bir zarar verme kastım yoktu. Amacım orada kendimi öldürtmekti, hepsinden helallik istiyorum. Silah kullanmayı bilmem, olayda kullandığım silah, oğluma aitti. Bunu kurusıkı olarak biliyordum. Ben son 2 yılda yakınlarımı ara ara kaybettim. Bu bende psikolojik sıkıntı oluşturdu, ölümü düşünmeye başladım. Sonrasında bir an önce Allah’a kavuşmayı istedim. Sürekli bunu düşündüm. Hastanede yapmış olduğum eylem sırasında amacım, polislerin veya güvenliğin beni öldürmesiydi” dedi.

Olayın mağdurları ise yaşananları anlatırken, 11 kişiden 8’i Birgül Gül’den şikayetçi olmadığını söyledi. Sanıktan şikayetçi olmadığını belirten mağdurlardan E.I., “Sanıkla elinde tüfek varken bir anda karşı karşıya kaldım. Kendisini öldürmemizi istedi aksi takdirde bizi öldüreceğini söyledi. Üzerinde bir çanta vardı. Sedyenin üzerine bırakarak içerisinde bomba olduğunu söyledi. Orada bulunanların dışarı çıkmasını engelledi, ‘Kimse dışarı çıkarsa öldürürüm’ dedi” ifadelerini kullandı.

Mahkeme savcısı mütalaasında Birgül Gül’ün suçu işlediğinin sabit olduğunu bu nedenle cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Duruşma sonunda hakim, davanın her ne kadar ‘Silahla tehdit’ suçundan açılmış olsa da Birgül Gül’ün ‘Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma’ suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirtip, sanığı 12 yıl hapis cezasına çarptırdı, ardından da Gül’ün sabıkasız oluşu ve yargılama sürecindeki tavrı nedeniyle cezasını 10 yıla düşürüp tutukluluk halinin devamına karar verdi.

“Ucuz atlatılmış bir olaydı”

Kararı değerlendiren Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Doktor Lütfi Tiyekli, cezanın örnek olduğunu söyledi. Tiyekli, “Bu çok ucuz atlatılmış bir olaydı, Allah korusun orada çok daha kötü şeyler olabilirdi ama olay bastırıldı. Kadın herhangi bir zarar vermeden gözaltına alındı. Bu süreçte yargımız çok hızlı çalıştı, çok hızlı bir karar verdi ve ilgili kişiye 10 yıl gibi örnek bir ceza verildi. Bu 10 yıllık cezada da tutukluluk halini devamı kararı verildi. Bu bizim için sevindirici bir olay. Bu olay her ne kadar Kahramanmaraş’ta ucuz atlatılmışsa da aslında çok tehlikeli olaylar. O anda o pompalı tüfek patlasaydı acil servisteki çalışan arkadaşlarımızın çoğu belki yaralanacak, belki vefat edecekti. Bu kararın örnek alınmasını istiyoruz. Sağlık kuruluşlarına silahla girenlerin veya bu şekilde olay çıkaranların cezalandırılacağını mutlaka bilmesi lazım. Hızlı yargılama nedeniyle mahkemeye de teşekkür ediyoruz, bu konuda örnek bir karar verdi” diye konuştu. (DHA)

 

 

Related Posts

Olağanüstü toplanan MYK sonrası Özgür Özel’den ilk açıklama

olağanüstü MYK toplantısının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel,”Milletin elinde kalan tek şeyi, sandığı ortadan kaldırmak istiyorlar. Bunun provasını yapıyorlar.” dedi.

BM sözcüsünden çarpıcı açıklama: Gazze’de 509 kişinin ölümü ABD-İsrail güdümlü yardım vakfıyla bağlantılı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaklaşık bir aylık sürede Gazze’de insani yardım merkezleri yakınlarında 613 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin 509’unun ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) çevresinde gerçekleştiğini bildirdi.

Elon Musk’tan sorduğu soru Trump’ın başını yakacak: ABD sistemini kökten değiştirecek

Elon Musk, ABD’de iki parti sistemine meydan okuyacak yeni bir siyasi oluşum için ilk adımı attı. X’te başlattığı “Amerika Partisi kurulsun mu?” anketi saatler içinde yüz binlerce yanıt aldı. Musk, Senato ve Meclis’te az sayıda koltukla sistemi kilitleyebileceklerini savundu.

167 milyon dolar kazandı: Kuruşuna dokunamadan hapse girdi

ABD’nin Kentucky eyaletinde piyangodan 167.3 milyon dolar kazanarak bir anda ülke gündemine oturan James Shannon Farthing, kazandığı paradan çok hapse düşmesi ve karanlık geçmişiyle konuşuldu…

CHP’li Ali Gökçek’ten Bakan Işıkhan’a zor soru: ‘Bakanlığa ait 13 katlı bina ucuza mı kiraya verildi?’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ankara Pursaklar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait 13 katlı binanın düşük bedelle kiraya verildiği iddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gökçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Özgür Özel’den ‘dokunulmazlık’ açıklaması: Bir ben kaldım, beni de atsın hapse; demirden korksaydık, trene binmezdik

Özgür Özel’den ‘dokunulmazlık’ açıklaması: Bir ben kaldım, beni de atsın hapse; demirden korksaydık, trene binmezdik