Milletin parasını yine buhar ettiler! Mehmet Şimşek’in ‘tasarrufu’ havada kaldı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi Hedeflerine Ulaşılamadı, Harcamalar Arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Mayıs 2023’te kamuoyuna duyurduğu “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulanamadı ve hedefler başarısız oldu. Ekonomist Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’nde yayımlanan analizine göre, kamunun tüketim harcamaları son bir yılda 404 milyar liraya yükselerek tasarruf hedeflerini aşmış durumda.

Tasarruf Hedefleri Gerçekleştirilemedi

Parasal sıkılaştırma politikalarının uygulanmaya başlanmasının ardından enflasyonu düşürmek için iç talebin kısıtlanması amaçlanmıştı. Fakat ne vatandaşlar tüketimi azalttı ne de kamu harcamalarını kıstı. Bu durum, tasarruf hedeflerinin gerçekleştirilemediğini gösteriyor. Kamunun tüketim malı, malzeme ve hizmet alımları bir yılda 404,3 milyar liraya ulaştı, önceki yıla göre artış oranı yüzde 63,3 olarak gerçekleşti.

TÜFE’ye göre 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 48,73 olduğu dönemde, kamu tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

Güvenlik Harcamaları Öne Çıkıyor

Kamunun tüketim harcamalarındaki en büyük artış savunma ve güvenlik kalemlerinde yaşandı. Silah, araç, teçhizat ve mühimmat alımları bir yılda yüzde 146 artarak 141,6 milyar liraya yükseldi. Yiyecek, içecek ve yem alımları için toplam 59,5 milyar lira harcanırken, kırtasiye, giyim, enerji ve tıbbi malzeme harcamalarında da artış gözlendi.

Kamuda Tasarruf Paketi Hedefleri

Geçen yıl açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde temel hedefler şöyle belirlenmişti:

  • Yeni bina alımı ve yapımı (deprem hariç) 3 yıl boyunca durdurulacaktı.
  • Araç alımı ve kiralama 3 yıl boyunca yapılmayacaktı.
  • Toplu taşıma olan yerlerde servis hizmetleri kaldırılacaktı.
  • Kamuda yalnızca emekli olanlar kadar yeni istihdam yapılacaktı.
  • Yurt dışı görevler, promosyonlar, plaket ve takvim dağıtımları sınırlandırılacaktı.
  • Mal ve hizmet alımlarında yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti hedeflenmişti.

Ancak son bir yılda gerçekleşen bütçe harcamaları, bu hedeflerin büyük ölçüde hayata geçirilemediğini ve kamu harcamalarında tasarruf sağlanamadığını gösteriyor.

Related Posts

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …