Küresel LNG ihracatı ilk çeyrekte yüzde 3,1 arttı!

Küresel Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) İhracatı İlk Çeyrekte Yükseldi

Küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı, soğuk hava dalgası ve Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatını durdurmasıyla birlikte ilk çeyrekte yüzde 3,1 artış göstererek 109,3 milyon tona yükseldi.

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeler Örgütü (OAPEC) tarafından hazırlanan 2025 1. Çeyrek LNG Piyasası raporuna göre, Avrupa’nın LNG talebindeki artışın nedenleri arasında kış aylarında yaşanan soğuk hava koşulları ve Rus gazının kesilmesiyle Avrupa’nın LNG ithalatına yönelmesi yer alıyor.

Ayrıca, Mısır’da yerel üretim talebi karşılayamayınca küresel LNG talebinde de bir artış gözlemlendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin LNG ihracatı yüzde 14,8, Katar’ın ihracatı yüzde 5,8 artış gösterirken, Avustralya’nın ihracatı yüzde 5,9 düşüş yaşadı.

Öte yandan, Rusya’nın LNG ihracatı ilk kez Şubat 2022’den sonra azalarak yüzde 4,6 düşüş gösterdi ve bu düşüş 2 sıvılaştırma tesisinin kapatılmasından kaynaklandı.

LNG İthalatı Asya’da Azaldı

İlk çeyrekte Asya’da Çin kaynaklı LNG ithalatında yüzde 3,2 artış yaşanırken, Asya’ya yönelik LNG ihracatında ise yüzde 5,7 azalma oldu.

Çin’in ilk çeyrek LNG ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 15,8 milyon tona geriledi.

Avrupa’nın LNG İthalatı Arttı

Türkiye ve İngiltere de dahil edilerek yapılan değerlendirmede, Avrupa’nın LNG ithalatının yüzde 23,8 artarak yaklaşık 36,8 milyon tona yükseldiği görüldü.

Avrupa’daki artışta, kış aylarında soğuk hava şartları ve Rus gazının Ukrayna üzerinden sevkiyatının durması etkili oldu.

LNG portföyünde, ABD yüzde 51,2 pay ile birinci sırada yer alırken, Rusya yüzde 17,7, Katar yüzde 10, Nijerya yüzde 6,2, Norveç yüzde 3,2, Cezayir ise yüzde 4,2 paya sahipti. Diğer ülkelerin payı ise yüzde 7,2 oldu.

Amerika ve Orta Doğu’da İthalat Arttı

Kuzey ve Güney Amerika’da LNG ithalatı yüzde 20 azalırken, Orta Doğu’da ise ithalat yüzde 117 artış gösterdi.

Yılın ilk çeyreğinde LNG ihracatını artıran ülkeler arasında Endonezya, Angola, ABD, Ekvator Ginesi, Mozambik, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Papua Yeni Gine, Malezya ve Umman yer alıyor.

En fazla ihracatı gerçekleştiren ülke ABD olurken, oran bazında en çok artışı sağlayan ülke ise Endonezya oldu.

Related Posts

TMSF, HES Kablo’yu satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), mülkiyeti Hazine’de bulunan HES Hacılar Elektrik AŞ’yi (HES Kablo) 22 milyar lira muhammen bedelle satışa çıkardı.

Son dakika: Merkez Bankası Başkanı Karahan yılın 2. enflasyon raporunu açıklıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı kapsamında açıklamalarda bulunuyor. 

Ekonomik tercihler belli oldu: Seküler Zara, muhafazakar LC Waikiki dedi

Türkiye’nin sosyolojik yapısında ışık tutan yeni bir araştırma, çağın şartlarında fikirlerin alışkanlık ve söylemlerde ne şekilde dönüştüğünü ortaya koydu. Aksoy Araştırma’nın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “Yeni Nesil Sekülerler …

Konut fiyatlarında yüzde 32,9 artış!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 oranında arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,9 oranında arttı, reel …

Milletin parasını yine buhar ettiler! Mehmet Şimşek’in ‘tasarrufu’ havada kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Mayıs 2023’te kamuoyuna duyurduğu “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulanamadı ve hedefler kâğıt üzerinde kaldı. Ekonomist Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’nde …

Fransız hükümeti Nestle’deki skandalı gizlemiş: İnsanlara bakterili su içirmişler

Fransız Senato Komisyonu, ‘şişe suları skandalı’ ile ilgili bir soruşturma yürüttü ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Soruşturma sonucunda, Nestle Grubu’nun talebi üzerine, Fransız hükümetine bağlı bazı bakanlıklar, bir vali ve Oksitanya Bölgesi Sağlık Ajansı Müdürü Didier Jaffre, Nestle’nin işlettiği su kuyularıyla ilgili ‘olumsuz sağlık raporunu’ değiştirdi. Bu sularda bulunan bakteri, herbisit ve yasaklanmış pestisit kalıntılarının gizlenmeye çalışıldığı ifade edildi.