Apple, teknoloji dünyasının merakla beklediği sonbahar etkinliğini önümüzdeki hafta gerçekleştirecek. Şirketin “Awe Dropping” adıyla duyurduğu donanım lansmanında, yeni iPhone 17 serisinin tanıtılması bekleniyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinlik, sadece teknolojik yenilikleri değil, kullanıcıların cüzdanlarındaki hareketliliği de gündeme getiriyor.
Peki, iPhone kullanıcıları gerçekten yeni modele geçmeye ne kadar istekli? ABD merkezli 2.000’den fazla iPhone sahibinin katıldığı bir anket, bu sorunun cevabını ortaya koyuyor. Anket sonuçlarına göre, kullanıcıların %68’i iPhone 17’ye geçmeyi planlıyor. Bu oran, geçtiğimiz yıl iPhone 16 için ölçülen %62’lik ilgiden daha yüksek. Yani her 10 iPhone sahibinden yaklaşık 7’si, yeni model için hazır bekliyor.
iPhone 17 Air sürprizi
Yeni serinin yalnızca standart ve Pro modellerle sınırlı kalmayacağı, söylentilere göre ultra ince bir “iPhone 17 Air” modelinin de tanıtılacağı konuşuluyor. Kullanıcıların tercihleri de bu çeşitliliğe yansımış durumda. Katılımcıların %38’i Pro ya da Pro Max modeline yönelirken, %16,7’si standart modeli tercih edeceğini belirtiyor. “Air” modeli ise %13,5’lik bir ilgiye sahip.
iPhone, her zaman premium bir cihaz olarak konumlandı. Bugün, ortalama satış fiyatı 900 doları geçmiş durumda. Bu durum, kullanıcıların bir kısmı için ciddi bir engel oluşturuyor. Ankete katılanların %68’i, fiyatın yükseltme yapmamalarının başlıca nedeni olduğunu söylüyor. Ancak diğer yandan, %34’lük bir kesim fiyat artışlarına rağmen iPhone 17’yi alacağını belirtiyor. Bu da Apple’ın marka bağlılığının hâlâ güçlü olduğunu gösteriyor.
Pil ömrü öncelikli beklenti
Yeni iPhone modeline geçmeyi planlayan kullanıcıların öncelikli beklentisi net: Daha uzun pil ömrü… Katılımcıların %53,2’si, pil performansındaki iyileştirmeyi yükseltme kararlarında önemli bir etken olarak görüyor. Daha gelişmiş ekran teknolojisi, yeni tasarım ve çeşitli özellik güncellemeleri de beklentiler arasında yer alıyor. Yapay zeka ise son dönemin gözde konusu olsa da, kullanıcıların yalnızca %7’si için bu teknoloji kararlarında belirleyici olmuş.
Apple kullanıcıları genel olarak markadan memnun. Katılımcıların %72,9’u mevcut iPhone’larından geçmiş yıllara kıyasla daha memnun olduğunu söylüyor. Ancak %27,1’lik bir kesim, Apple’ın artık rakiplerine kıyasla öne çıkan bir yönü kalmadığını düşünüyor.
Bu görüşlerin arkasında, Apple’ın katlanabilir telefonlar gibi yeni form faktörlerde geri kalması ve üretken yapay zeka trenini diğer firmalara göre daha geç yakalaması yatıyor. Siri’nin yenilenmiş versiyonu henüz kullanıcılarla buluşmadı ve Apple halen katlanabilir bir cihaz piyasaya sürmüş değil. Bu durum, bazı kullanıcıları başka markalara yönlendirebilir. Öyle ki, katılımcıların %20,1’i Apple 2026’ya kadar katlanabilir bir model sunmazsa Samsung’a geçebileceğini belirtiyor.
Her şeye rağmen Apple, kullanıcı sadakati konusunda rakiplerine kıyasla güçlü bir konumda. Ankete göre kullanıcıların %70’i markada kalmayı tercih ediyor. Yeni modellerin neler sunacağı ise bu sadakatin ne ölçüde korunacağını belirleyecek.