Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Kabızlığa Karşı En Etkili Silah: Su, Lif ve Hareket

Günümüzde kabızlığın sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlık için haftada üçten az dışkılama seferinin olması gerektiğini vurguladı. Ancak dışkılama sayısının tek başına kabızlık belirtisi olmadığını söyleyen Atamer, kabızlığın oluşmasında beslenme ve diyet alışkanlıklarının önemli bir etken olduğunu belirtti. Özellikle yeterli su ve lifli gıda tüketiminin kabızlığı önlemeye yardımcı olduğunu dile getiren Atamer, günümüzde yeterince su içilmediğini ve gazlı içeceklerin suyun yerini tutamayacağını belirtti.

Orta ve İleri Yaşlı Kadınlar Daha Çok Etkileniyor

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın her yaşta ve cinsiyette görülebileceğini ancak daha çok orta-ileri yaşlarda ve kadınlarda sık karşılaşıldığını belirtti. Yaşlılarda kabızlığın nedenlerinden bahseden Atamer, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, yetersiz su tüketimi, hazır gıdaların tercih edilmesi ve hareketsizlik gibi etkenlerin kabızlığa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, kullanılan ilaçların da kabızlığa neden olabileceğini belirtti.

Lifli Gıda Tüketimi Kabızlığı Önleyebilir

Kabızlık tedavisinde beslenmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi ve bol su içilmesinin önemini belirtti. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze, ara öğünlerde meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Atamer, düzenli yürüyüşler ve egzersizlerin bağırsak hareketlerini artırabileceğini ifade etti. Bunun yanı sıra, kuru incir, kuru erik gibi besinlerin tüketilmesinin ve alkol ile sigaradan uzak durulmasının da kabızlığı önleyebileceğini söyledi.

Yaşlılarda Hareket ve Su Tüketimi Önemli

Yaşlılarda bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlık riskinin artmasına dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlıların hareket etmelerinin ve yeterli su tüketmelerinin önemini vurguladı. Yaşlılarda ortaya çıkan kabızlık sorunlarının ek hastalıklara yol açabileceğini belirten Atamer, bu nedenle yaşlıların düzenli olarak hareket etmeleri ve su içmeleri gerektiğini ifade etti.

Tuvalet Refleksini İhmal Etmeyin

Kabızlık şikayeti olan kişilerde zamanında tedavi edilmemesinin bağırsak sağlığı için zararlı olabileceğini belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, düzenli tuvalet alışkanlığının önemini vurguladı. Kadınların tuvalet ihtiyacını ertelemesinin kabızlığa yol açabileceğini belirten Atamer, tuvalet ihtiyacının giderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sabahları aç karnına ılık su içmenin bağırsak hareketlerini artırabileceğini söyleyen Atamer, kabızlığı önlemenin en önemli adımlarından birinin hareket, su ve lifli gıdalarla düzenli beslenme olduğunu belirtti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 81 ilde eş zamanlı başlatılan program ile sağlık personelinin vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri gerçekleştireceğini duyurdu.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı enfeksiyona neden olurken gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor: Gereksiz operasyonlar tedaviyi zorlaştırıyor

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle bebeklik çağında erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaptı.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?