Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Güneş Yanıklarına Doğal Çözümler: Aloe Vera, Yoğurt ve Salatalık

Yaz mevsiminde deniz, havuz ve açık hava aktiviteleri artarken güneş yanıkları da sıkça görülmeye başlar. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak ciltte kızarıklık, acı, su toplama ve hatta soyulma gibi etkilere neden olabilir. Dermatoloji uzmanları güneş yanıklarında ilk müdahalenin soğuk kompres ve nemlendirici uygulamalarla yapılması gerektiğini belirtirken, bazı doğal yöntemlerin de etkili olduğunu vurguluyor.

1. Aloe Vera Jeli: Yanıkların Doğal Panzehiri

Aloe vera bitkisi, güneş yanığı tedavisinde en sık başvurulan doğal çözümler arasında yer alır. Bitkinin yapraklarından elde edilen jel, cildi yatıştırırken iyileşme sürecini de hızlandırır. Günde birkaç kez uygulandığında yanık bölgesindeki acı ve kaşıntıyı azaltabilir.

2. Yoğurt: Evdeki Doğal Soğutucu

Soğuk yoğurt, yanık bölgesine uygulandığında serinletici bir etki yaratırken ciltteki kızarıklığı da azaltabilir. Yaklaşık 10-15 dakika bekletilen yoğurt, ılık suyla nazikçe temizlendikten sonra cilt nemlendirilmelidir.

3. Salatalık: Cilde Nem ve Serinlik

Doğal antioksidan ve analjezik özellikleriyle bilinen salatalık, ince dilimler halinde güneş yanığı olan bölgelere uygulanabilir. Soğutulmuş salatalık dilimleri, ciltteki sıcaklığı alarak rahatlama sağlayabilir.

4. Yulaf Ezmesi Banyosu: Cildi Yatıştırır

Yulaf ezmesi, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Ilık suya bir fincan öğütülmüş yulaf ezmesi eklenerek yapılan banyo, tüm vücudu rahatlatan doğal bir yöntem olarak öne çıkar.

5. Hindistan Cevizi Yağı: Nemlendirmede Doğal Destek

Güneş yanığı sonrası cilt kuruluğu sık görülen bir sorundur. Soğutulmuş hindistan cevizi yağı, yanık bölgeyi nemlendirerek cildin soyulmasını engellemeye yardımcı olabilir. Ancak, açık yara varsa kullanılmamalıdır.

Bol Su İçmeyi Unutmayın

Uzmanlar, güneş yanığı durumunda cilt kadar vücudun da sıvı kaybettiğini hatırlatarak bol su tüketilmesini öneriyor. Su, cildin içeriden de iyileşmesini hızlandırabilir.

Uzman Uyarısı: Eğer güneş yanığı ileri seviyedeyse, kabarcıklar oluşmuşsa ya da ciddi ağrı, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Doğal yöntemler yalnızca hafif güneş yanıklarında destek amaçlı kullanılmalıdır.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.