Fransız Adalet Bakanı nakit paranın kaldırılması çağrısında bulundu: ‘Dijital işlemler daha kolay takip edilebilir’

Fransa Adalet Bakanı Darmanin: Nakit Paranın Sona Ermesi Suçları Önler

Fransa Adalet Bakanı Gerald Darmanin, Senato komisyonu önünde yaptığı konuşmada, günlük suçların ve hatta suç şebekelerinin büyük bir kısmının nakit paraya dayandığını belirterek, nakit paranın sona ermesinin uyuşturucu satış noktalarının kurulmasını engelleyeceğini ifade etti.

Fransa’da ve Avrupa Birliği genelinde nakit işlemlere yönelik kısıtlamalar son yıllarda sıkılaştırılmıştı.

Daha önce Kamu Eylemi ve Hesapları Bakanı olarak görev yapan Darmanin, fiziksel paranın yasaklanmasının uyuşturucu ticaretini ortadan kaldırmayacağını kabul etmiş ancak para bir kez izlenebilir olduğunda hem tüketiciler hem de satıcılar için mali denetimden kaçmanın daha karmaşık hale geldiği konusunda ısrar etti.

Adalet Bakanı Darmanin, suç gruplarının nakit para yerine kripto para kullanabileceğini kabul ettiği konuşmasında, ancak blok zinciri kayıtları ve işlem takibine ilişkin yeni AB kuralları nedeniyle kriptoyu takip etmenin genellikle daha kolay olduğunu savundu.

Gelecek yıl yürürlüğe girecek Avrupa Konseyi direktifi uyarınca, kripto varlık sağlayıcıları, gönderici ve alıcı verilerini toplamak ve vergi makamlarıyla paylaşmak zorunda kalacak ve blok içindeki anonim kripto transferlerini etkili bir şekilde sona erdirecek.

‘Fransız Halkı Nakit Kullanımına İsrarcı’

Öte yandan, Fransız halkının nakit paranın yasaklanması önerisine direneceği ve nakit parayı mahremiyet ve bütçeleme için hayati bir araç olarak görmeye devam edeceği kamuoyunda bekleniyor. Banque de France’un 2024 yılında yaptığı ankete göre, kartlı ödemelerin baskın olmasına rağmen (%62 kullanıyor), katılımcıların %60’ı nakde erişimin önemli veya çok önemli olduğunu belirtmiştir. Katılımcılar, fiziksel paranın temel avantajlarını anonimlik (%40), anında ödeme (%37) ve harcamalar üzerinde daha iyi kontrol (%31) olarak görmektedir.

Fransa’da, kişinin banka hesabı veya dijital ödeme aracı bulunmaması durumunda bin euro üzerindeki her türlü nakit ödeme profesyonel bir kuruluş tarafından yasaklanmakta ve %5’e kadar para cezası uygulanmaktadır. Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nın yönergelerine göre, özel şahıslar arasındaki işlemler için, tarafların tam isim ve iletişim bilgilerini içeren yazılı bir sözleşme imzalamadıkları sürece sınır bin 500 euro olarak belirlenmiştir.

Avrupa Parlamentosu, 2027’den itibaren nakit işlemlere birlik çapında 10 bin euroluk bir üst sınır getiren bir yönergeyi kabul etmiştir. Avrupa Komisyonu’na göre, bu yasanın amacı, suç gruplarının büyük meblağları anonim olarak taşımasına olanak tanıyan boşlukları kapatmaktır.

Related Posts

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …