Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’dan Karpuz Tüketimi Uyarısı

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Göral, Medipol Sağlık Grubu’ndan yaptığı açıklamada, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu vurgulayarak, dış kabuğunda bakteri bulunabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle karpuzun kesilmeden önce sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca Göral, karpuzun taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, dolayısıyla kabuğunda yüksek miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. Karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Göral, aksi halde kabuktaki bakterilerin kesim sırasında iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesini önerirken, açık havada bu sürenin bir saate kadar indiğini belirtti. Ayrıca bakterilerin sıcak ortamlarda hızla çoğaldığını ve piknik gibi açık hava etkinliklerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Ayrıca Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karpuz kesimi öncesi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Göral, kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini aktardı.

Karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu belirten Göral, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Karpuz tüketirken kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Göral, “Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” uyarısında bulundu.

Related Posts

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sinir blokajı tedavisi şiddetli migren ataklarını azaltıyor

Şiddetli migren ağrılarıyla yaşamaya çalışan hastalarda, baş ve boyun bölgesine uygulanan “sinir blokajı” yöntemi sayesinde atakların seyrekleştiği, yaşam kalitesinin gözle görülür şekilde arttığı bildirildi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.