Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Çocuklarda Diş Sıkma Problemi Nasıl Tedavi Edilmeli?

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını belirten Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Diş sıkma probleminin tedavi edilmemesi durumunda çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Bruksizm Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkmanın çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara ve baş, kulak ağrılarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, bu durumun ruhsal etkileri hakkında da bilgi verdi. Genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkileyebileceği ifade etti.

“Baş ve Çene Ağrısı, Diş Hassasiyeti ve Diş Aşınması Görülebilir”

Diş sıkmanın nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin çocukların diş gıcırdatması nedeniyle endişelendiğini söyledi. Gece görülen diş sıkma alışkanlığının gündüz ağrılara ve diş problemlerine neden olabileceğini belirtti.

“En Önemli Neden: Stres”

Diş sıkmanın birçok faktöre bağlı olabileceğini belirten uzman, stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Hassas çocukların yaşadığı duygusal stresin diş sıkma olarak dışa vurulabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

“Belirtileri İhmâl Etmeyin”

Uzmanlar, diş sıkma probleminde farkındalığın çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer çocuğunuzda diş sıkma belirtileri görüyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekiminden yardım almanız gerektiğini belirtti. Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini ancak ilerleyen semptomların tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erken Müdahale Önemli”

Doç. Dr. Münevveroğlu, tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda görülen belirtilerin hemen tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sayede çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunabileceğini söyledi.

Related Posts

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.