Geçinmek için ikinci iş şart

Türkiye’deki Emekçilerin Uzun Çalışma Saatleri

Türkiye’de bugün milyonlarca emekçi, ek işlerle birlikte günlük 12 saate varan çalışma süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak İngiltere bu şartları 1802 yılında terk etti ve 1886’da 8 saatlik iş gününü evrensel bir hak olarak kabul etti. Türkiye ise hala tarih öncesinden kalma bir emek rejimi ile idare ediliyor. İktidar, emeği değersizleştirerek işçileri susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor, insanca bir yaşamı ise lüks gibi gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “En Uzun Mesai Türkiye’de”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de işçilerin artık iki yaşam sürdüğünü belirterek, çünkü bir yaşamla geçinemediklerini vurguladı. Akkuş İlgezdi, Avrupa’nın en uzun mesaisini yaptırıp Afrika’nın yoksulluk seviyesini dayatmanın, AKP iktidarının Türkiye için sunduğu tablo olduğunu ifade etti.

Akkuş İlgezdi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin Avrupa’da en uzun mesai yapılan ülke olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti: “Türkiye’de çalışan başına haftalık ortalama çalışma süresi 44.6 saattir. Ancak sahada durum çok daha farklıdır. Birçok işçi haftada 50-60 saati bulan mesailerle gece gündüz çalışmak zorunda kalıyor çünkü tek maaşla kira, fatura, çocukların okul masraflarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. İşçilerin %65’i ek iş yapmadan geçinemiyor. %41’i ‘ek iş olsa yaparım’ derken, %24’ü zaten ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu durum bize Türkiye’de emekçilerin artık sadece fazla değil, fazladan çalışarak ayakta kaldığını göstermektedir.”

Related Posts

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

İhracatçılara taahhütlerini tamamlama için ek süre ve itiraz hakkı

Devletten vergi ve harç muafiyeti alan firmalara, ihracat taahhütlerini yerine getirmeleri için daha fazla zaman tanındı. Ceza alan şirketler ise 30 gün içinde itiraz edebilecekler.