Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Api Turizm Sunumu
Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Özkırım, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda ApiTURroute Projesi kapsamında “api turizm” ile ilgili bilgilendirici bir sunum yaptı. “Api turizm”, arıcılığı ve doğa turizmini bir araya getirerek turistlere doğayla iç içe unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Özkırım, Türkiye’nin dünya genelinde ikinci sırada yer alan zengin bir arıcılık cenneti olduğunu vurgulayarak, “Arıları sadece balla tanıştırıyoruz ancak aslında arıların ekosistemdeki önemini, doğanın döllenmesindeki rolünü ve bitki çeşitliliğindeki etkilerini de göstermeliyiz. Sabah kahvaltılarımızın yüzde 75’i arılar sayesinde oluşuyor. Tüketicilere arıların değerini ve doğaya katkısını anlatarak farkındalık yaratmalıyız.” şeklinde konuştu.
“Arıcılık rotalarıyla Doğayı Keşfedin”
ApiTURroute projesi kapsamında Trakya, Muğla, Kars-Ardahan-Artvin, Tunceli-Erzincan-Bingöl, Balıkesir-Çanakkale gibi bölgelerde arıcılık rotaları oluşturduklarını belirten Özkırım, her bölgenin kendine özgü balını ve arısını turistlerle buluşturduklarını ifade etti. “Büyük şehirlerin karmaşasından kaçıp doğayla buluşmak isteyen beyaz yakalılar, bürokratlar, doktorlar ve avukatlar bu rotalara ilgi gösteriyorlar. 15 kişilik ekiplerle arıcılık rotalarını ziyaret ediyor, herkesi arıcılık maskesi ve eldiveni ile donatıyoruz. Trakya rotası örneğin misafirlere meşe balını ve kanola polenini tanıtıyor, Trakya arısının genetik yapısını öğrenmelerini sağlıyor.” dedi.
Özkırım, arıcılık rotalarının bölgesel turizme katkıda bulunacağını belirtirken, programa Lalapaşa Kadın Emeği Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gönül Danışman, turizm sektörü temsilcileri ve arıcıların katıldığını söyledi. Api turizm sayesinde arılar ve doğa sevdalıları unutulmaz anılar biriktiriyor.