Filistin’i desteklediği için Google’ın işine son verdiği mühendis: Filistinlileri öldürenler sadece silah üreticileri değil

“`html

İsrail’in Gazze Üzerindeki Soykırımında Teknoloji Şirketlerinin Rolü ve İfade Özgürlüğü Sorunları

– “Filistinlilerin öldürülmesine giden süreçte yalnızca silah üreticileri değil, bu soykırımı destekleyen birçok şirket de yer alıyor. Sorumlu olanlar sadece silahları üretenler değil, aynı zamanda İsrail hükümetine ve ordusuna donanım ve yazılım sağlayan firmalardır.”

– “Bu listeye Raytheon, Boeing gibi büyük silah üreticileri de dahil. İsrail hükümeti ve ordusuyla doğrudan bağlantısı olan her kuruluş, bu soykırımdan pay sahibidir. Gazze’de yaşananlar, yapay zeka desteğiyle gerçekleştirilen ilk soykırımdır ve bu durum yapay zekanın artık bir silah haline geldiğini kanıtlamaktadır. Yapay zeka, şimdi sadece basit bir araç değil.”

Filistin için mücadele eden mühendis

İbrahim, teknoloji şirketlerinin İsrail’in insanlık dışı faaliyetlerine nasıl destek verdiklerini ve buna karşı çıkan çalışanlara nasıl baskı uygulandığını açıkladı. Eski bir Google mühendisi olan Hasan İbrahim, Filistin yanlısı protestolara katıldığı için işten çıkarılan mühendislerden biri.

2022 yılında Google’da yazılım mühendisi olarak işe başlayan İbrahim, 16 Nisan 2024’te “No Tech for Apartheid” projesinin düzenlediği oturma eylemine katıldığı gerekçesiyle işine son verildiğini belirtti. Kendisi gibi benzer sebeplerle “davranış ihlali” gerekçesiyle yaklaşık 50 kişinin işten çıkarıldığını ve bazılarının tutuklandığını dile getirdi.

Bu durumun sadece Google ile sınırlı olmadığını, İsrail ile bağlantılı başka firmalarda da benzer uygulamaların bulunduğunu kaydeden İbrahim, “Microsoft’un 50. yıl dönümü etkinliğini protesto eden iki çalışanın kovulması da bunun bir örneği.” dedi.

– “ABD’DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ARTIK VARLIĞINI KAYBEDİYOR”

İbrahim, ABD’deki mevcut yönetimi eleştirerek, sözlerine şöyle devam etti:

“ABD’de artık ifade özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Mevcut hükümete karşı herhangi bir eleştiri, yeşil kartın kaybedilmesi veya vatandaşlık haklarının tehlikeye girmesi riski taşıyor. Bu durumu, Amerika’da göçmenlik bürosunun gözetiminde insanlar üzerinde uygulanan baskılarda görüyoruz. Bu, mevcut yönetimin bir tür faşizm olduğunu gösteriyor.”

ABD yönetiminin bu tavrını ve teknoloji şirketlerinin bakış açısını “çıldırmışlık” olarak değerlendiren İbrahim, “İşimi kaybetme korkum yok. Google’da yaptığım eylemler nedeniyle beni destekleyen bir şirkette çalışıyorum. Elimdeki durum, Gazze’de yaşananlarla karşılaştırıldığında çok daha iyi.”

– “GAZZE, YAPAY ZEKA İLE DESTEKLENEN BİR SOYKIRIMDAN GEÇİYOR”

Gazze'deki soykırımın teknolojisi

İbrahim, Gazze’deki insanlık dışı eylemlerin arkasında yatan teknoloji ile ilgili önemli noktalar belirtti. Özellikle, yapay zeka desteğiyle oluşturulan bombardıman hedef listelerinin İsrail ordusu tarafından nasıl kullanıldığını vurguladı.

“İsrail ordusu bombalamalar için yapay zeka modelleri kullanıyor ve bu sistemlerin nereden temin edildiğini sorgulamak lazım. Google, Amazon ve Microsoft gibi firmalar bu sistemlerin bir parçası. Bu şirketler birleştiğinde, Filistinlilere yönelik soykırım devam ediyor.”

Teknoloji ve silah sanayisinin bir arada çalıştığını vurgulayan İbrahim, “Bunu destekleyen birçok firma var ve bunlar yalnızca bombaların arkasındaki üreticiler değil, aynı zamanda yazılım ve donanım sağlayan teknolojik şirketlerdir.” şeklinde konuştu.

İsrail ordusuna sağlanan teknolojilerin sınır tanımadığını belirten İbrahim, “Nimbus Projesi gibi projeler, bu tür uygulamaların başında geliyor ve teknolojinin askeri amaçlarla kullanımına dair birçok örnek var.”

– “GOOGLE’IN PLATFORMLARI, ASKERİ AMAÇLA KULLANILAMAZ”

İbrahim, özellikle Google gibi büyük şirketlerin sağladığı sivil platformların, askeri işlemler için kullanılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti. “Bu çifte standart giderek daha fazla tepki topluyor. Benzer meslektaşlarım bu duruma karşı duyarlılık geliştirmeye çalışıyor.”

“Biz, bu kıyıma karşı sesimizi yükseltmek için her şeyi yapacağız. Özellikle genç mühendis adaylarını bilinçlendirme adına önemli faaliyetlerde bulunacağız,” diyen İbrahim, işten çıkarılmanın geçici olduğuna inandığını ve daha saygın firmalarda çalışmanın, bir katliama destek vermekten daha onurlu bir tercih olduğunu vurguladı.

İbrahim, Google, Microsoft ve Amazon’un katliamda pay sahibi olduğunu ve çalışanların bu durumu göz önünde bulundurarak bir mektup yazdığını ifade etti. “Biz, Filistin’i desteklemek adına sorumluluğumuzdan kaçamayız. Eğer çalıştığımız şirketin soykırımı desteklediğini biliyorsak, o zaman bu duruma sessiz kalmak zulmü desteklemek anlamına geliyor.”

Herkesin bu gerçeği anlaması gerektiği konusunda kararlı olduğunu belirtmekte ve bu duruma karşı birleşme çağrısı yapmaktadır.

“`

Related Posts

CHP standı yakınında bir çocuğa yönelik saldırıyla ilgili 3 kişi gözaltına alındı

İstanbul Kadıköy’de, 19 Mart operasyonuyla tutuklanan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için kurulan standın yakınında, 15 yaşındaki A.Ç.C’nin saldırıya uğramasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 3 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

Estetik olan kadın ‘keşke şişman kalsaydım’ diyerek isyan etti

Karın germe ameliyatı olan Chantelle Woolston, ‘keşke şişman kalsaydım’ diyerek pişmanlığını dile getirdi.

Sokak ortasında mastürbasyon yaptı!

İstanbul Esenyurt Fatih mahallesinde mide bulandıran görüntüler kayda alındı. Bir şahıs, sokak ortasında mastürbasyon yaptı.

Emine Erdoğan’dan Dünya Ebeler Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, annelere verdikleri destekle hayatlara dokunan tüm ebelerin Dünya Ebeler Günü’nü kutladı.

“THY ve Pegasus, İsrail’deki uçuş slot haklarından da vazgeçti” iddiası

“THY ve Pegasus, İsrail’deki uçuş slot haklarından da vazgeçti” iddiası

Son dakika… Husiler İsrail’e karşı hava ablukası uygulayacağını duyurdu: Netanyahu’dan savaş tehdidi

Yemen’deki Husiler 4 Mayıs’ta İsrail’in en büyük havalimanı Ben Gurion’u balistik füzeyle hedef aldı. Saldırının ardından bir açıklama yapan Husilerin sözcüsü Yahya Seri, İsrail’e karşı kapsamlı bir hava ablukası uygulayacaklarını belirterek, uluslararası havayolu şirketlerine bölgeden uzak durmaları gerektiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Husilerin saldırısına tepki göstererek, Gazze’deki savaştan vazgeçmeyeceklerini kaydederken, ABD, Yemen’e misilleme saldırısı gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir