CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

Zeynel Emre’den Kanal İstanbul Tsunami Riski İçin Uyarılar

Zeynel Emre, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun süredir Marmara Denizi’ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi’nin afet senaryoları açısından ne kadar risk taşıdığını sorguladı.

Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamilerin etkilerine vurgu yaparak, Kanal İstanbul’un denizaltı heyelanı senaryolarının en kritik risk olarak tanımlandığını belirtti. Ancak, Kanal İstanbul resmi web sitesinde projenin tsunami riski taşımadığı iddialarına yer verildiğini söyleyen Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sorguladı.

Emre’nin Bakanlık’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • “Marmara Denizi’nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne ölçüde zarar görebilir? Yeterli bir bilimsel analiz yapıldı mı?”
  • ÇED raporunda yer alan tsunami senaryoları neden göz ardı edilmiştir?
  • Neden, ülkenin önde gelen deprem uzmanları ve akademisyenlerinin uyarılarına rağmen şeffaf bir bilimsel yaklaşım sergilenmemektedir?
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu’ Bakanlık tarafından dikkate alındı mı?”

Zeynel Emre, “Marmara Denizi’ne yönelik yapılacak herhangi bir müdahalenin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını gözeterek ele alınması gerektiğini” vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde, deprem ve tsunami gibi afet risklerinin dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Komşuda gökyüzü karıştı! “Büyük Sahra tozu” etkisini gösterdi

Yunanistan, Afrika’dan gelen “Büyük Sahra tozu”nun etkisi altına girdi. Başkent Atina dahil birçok kentte gökyüzü toz bulutlarıyla kaplandı, görüş mesafesi düştü.

ABD’de 11 mahkum hapishaneden kaçtı

ABD’nin Louisiana eyaletine bağlı New Orleans kentinde bulunan bir hapishaneden 11 mahkum firar etti.

Davos’ta istifa krizi: Yeni başkan aranıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), kurucusu Klaus Schwab’ın istifa etmesinin ardından WEF’in başına geçmesi için Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ı en büyük aday olarak değerlendirdiği bildirildi.

Rus casuslara karşı “Bilinçlendirme rehberi” hazırladılar: Ajanların nasıl fark edileceğini anlattılar

Letonya istihbaratı, “Rus casuslara karşı halkı bilinçlendirmek” için bir rehber yayımladı. Letonya Savunma İstihbarat ve Güvenlik Servisi (MIDD), yayınladığı yıllık raporda vatandaşları Rusya adına faaliyet yürüten sabotajcı ve casuslara karşı …

AKP’li Metiner’den tepki çekecek PKK sözleri! ‘Türkiye gücüne dönüştürülmelidir’

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, yeni sürece ilişkin kaleme aldığı yazısında, “Asıl yapmamız gereken, PKK’yı üzerine oturduğu geniş toplumsal tabanıyla birlikte Türkiye gücüne dönüştürecek o büyük demokratik entegrasyon projesini hayata geçirmek olmalıdır. Türkiye Yüzyılı’nın inşa sürecinin anlamı budur” dedi.

İlber Ortaylı ile Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin Nurettin Yıldız kavgası

Boğaziçi Üniversitesi’nde, “Altı yaşında evlilik olabilir” fetvasıyla kamuoyunda tepki çeken ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ın konuşmacı olarak davet edilmesi üzerine başlayan protestolar, Galatasaray Üniversitesi’ne de sıçradı. Protestolara katılan öğrenciler ile Galatasaray Üniversitesi senato üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı arasında gergin anlar yaşandı.