Türker Süer’in yönetmenliğini yaptığı ‘Gecenin Kıyısı’ vizyonda – Kaostaki kardeşler

Türker Süer’in ilk uzun metraj filmi “Gecenin Kıyısı”, uluslararası prömiyerini Venedik Orizzonti Extra’da, Kuzey Amerika prömiyerini ise Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yaptı. 31. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Ödülü, en iyi kurgu ödülü (Rainer Nigrelli), en iyi erkek oyuncu ödülü (Ahmet Rıfat Şungar) ve 35. Ankara Film Festivali’nde en iyi görüntü yönetmeni (Matteo Cocco) ödülünü aldı.

Ahmet Rıfat Şungar ve Berk Hakman’ın başrollerini paylaştığı film, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminde kardeşi Kenan’ı (Berk Hakman) askeri mahkemeye teslim etmesi gereken subay Sinan’ın (Ahmet Rıfat Şungar) hikâyesini takip ediyor. Süer, 15 Temmuz’un kaosunu anlatının bir parçası olarak kullanıyor, itaat-itaatsizlik, sadakat, sorumluluk gibi kavramları sorguluyor.

Ses tasarımı, görüntü yönetmenliği, orijinal müzikleriyle dikkat çekici bir sinema deneyimi sunan filmin yönetmeni Türker Süer’le konuştuk.

Süer ve Aman bir arada.

– Gelmiş Geçmiş En İyi Baba, Kardeşler ve Gecenin Kıyısı… İki kısa kurmaca, bir uzun kurmaca ama üç aile ve kardeşler arasındaki problemli ilişkiler yumağı. Filmlerinize bu kadar etki etmesinin nedeni nedir bu “kardeş” sorgulaması?

Bu tür şeyler daima ilgimi çekmiştir. Hele ailenin içindeki yaşananlar, çünkü seçemiyorsun aileni. Farklı ilişkilerde sevmediğin bir şeyi görürsen ya da huysuz biriyse kontağını kesersin. Ama işte ailede olmuyor ve bu zoraki ilişki bence çok ilginç. Çünkü mecbursun.

– Siz kardeşinizle nasıl geçiniyorsunuz?

Onu hapishaneye götürüyorum sürekli… (Gülüyor) Hayır hayır, çok iyi geçiniyoruz.

‘İNSANLARA GÜVENMİYORLAR’

– Gecenin Kıyısı’na gelelim. İlham nerede geldi?

Ben Almanya’da yaşıyorum, orada doğdum, orada büyüdüm, orada yaşıyorum. Ama tabii ki buradaki olup bitenleri sürekli takip ediyorum hatta ailem var burada. Çok derin bir bağım var benim Türkiye’ye karşı. Bir gün gazetede gördüğüm bir haberden sonra ilham geldi aslında. Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesi saldırıya uğramıştı. “Bütün bu nefretten dolayı insanlığımızı kaybedeceğiz” gibi bir cümle okumuştum. Bu öfke, bu nefret nereden geliyor, diye düşündüm. İnsanlar güvenmiyorlar birbirlerine, Bu nereden geliyor, böyle bir yerde yaşamak ne demek, insanlar hangi stratejilere başvuruyor gibi sorgulamalara başlamıştım.

– Asker bir baba, iki subay kardeş. İkisi de birbirine zıt. Ama en nihayetinde iki kardeş, bir kaosun içerisinde yine birbirine kalıyor ve bazı diyaloglarla, vermek istediğiniz mesajı alıyoruz. Disiplin, sorumluluk, sadakat, adanmak gibi kavramlar üzerinden şekillenen bir mesaj. Yazan ve çeken olarak siz ne söylersiniz?

Şunu çok net bir şekilde söyleyebiliyorum, mesajım yok. İzleyici bu filmde bir mesaj görüyorsa ona karşı değilim. Bahsettiğin kavramlar da yanlış değil bu arada. Ama benim gayem o değildi. Ben de bir film izlersem veya kitap okursam ben de orada bir şeyleri görürüm tabii ki, Ama şunu söyleyebilirim, mesajdan ziyade belki bir teklif olabilir, bir şey teklif ediyorum ben izleyiciye. Gel bunun üzerine konuşalım, diyorum.

– Peki bu teklifin çerçevesi kardeşlik çatışması kavramı üzerinden mi, kutuplaşma kavramı üzerinden mi, yoksa diğer bahsettiğim kavramlar üzerinden mi şekillenir?

Mesela sadakat kavramı, yazarken bu benim için kesinlikle önemliydi. Mesela sistem. Bu sistem ordu olabilir, aile de olabilir. İnsan bir sisteme sadık, kendine sadık kalabilir mi, diye bir soru var ortada benim için. Bunun üzerine düşünmek, tartışmak. Ama o bahsettiğin diğer kavramlar da kesinlikle filmin içinde yer alıyor.

‘BÜYÜK KAOS VAR’

– Adana’da gösterim sonrasında, “15 Temmuz’u hikâyeye daha sonra ekledim” demiştiniz. Öncelikle bunu niçin 15 Temmuz üzerinden anlatmak istediğinizi sormak istiyorum. Çünkü Türkiye’de 15 Temmuz’la ilgili henüz pek dişe dokunur iş göremedik.

15 Temmuz, evet, yazmaya oturduğumda böyle bir fikrim yoktu ama ondan sonra yola çıktıktan sonra gerçekten çok hızlı bir şekilde girdi. Çünkü orada şüphe var. Birbirimizden şüpheleniyoruz. 15 Temmuz da tam olarak öyle. O gece tam olarak ne olduğunun bilinmesi. Yazar olarak söylüyorum, bana orada ana karakterin dünyasını alt üst edecek bir şey lazım. Kapsamlı olarak sorgulayacak ve işte inandıkları yalan mı yalan değil mi, nasıl davranacak, esas yüzünü gösterebilecek mi? O gece, tam benim bahsetmek istediğim şeyleri sanki simgeliyor. Evet, büyük bir kaos var ortada. Evet aynen, aynen. Kimin ne olduğu belli değil. İnsani yolculuklara kenara koyarsak bu yani anlatım açısından çok ilginç bir şey.

– 15 Temmuz konusu özelinde sormak istersem, biraz ortada durduğunuz konusunda bazı eleştiriler var. Ya da “kıyı”sında yüzdüğünüz ile ilgili eleştiriler… Siz neler söylersiniz?

Bu eleştiriyi anlayabiliyorum. Doğru da çünkü benim gayem de öyleydi. Az önce söyledim, biz o gece tam olarak neler oldu, bilmiyoruz. Bilenler vardır elbette ama benim gördüğüm, araştırdığım haliyle, bir bilinmemezlik var ortada. Benim için çok ilginç olan şey işte o insanlar öyle bir durumda nasıl görünüyorlar, nasıl tepki gösteriliyor birbirlerine. Tercih buydu zaten. Korktuğum ya da çekindiğim için girmemek değidi. Temel olarak kardeşlik hikâyesi.

– Filmdeki kardeş iki subayın babası da subay ve o da Ergenekon-Balyoz mağduru anladığımız kadarıyla. Çekim öncesinde, aşamasında mağdurlarla ya da askeri kaynaklarla görüştünüz mü, destek aldınız mı?

Ergenekon-Balyoz mağdurları ile görüşmedim. Ama takip ediyordum, ayrıca kişisel olarak bu tür şeyleri araştırdım. Askeri kaynak olarak iki kişiyle görüştüm ama Ergenekon-Balyoz konularını konuşmadık. Ama ara sıra bir şeyler söyledi ama daha çok askerlik kavramı üzerinden konuştuk. Bütün bu şeylerin doğru dürüst bir şekilde temsil edilmesi önemliydi benim için.

‘HAYALİM GERÇEKLEŞTİ’

– Ahmet Rıfat Şunlar ve Berk Hakman tercihlerinizi sorayım o zaman…

Filme ilk katılan oyuncu Ahmet Rıfat Şungar’dı. Filme başlamadan önce de o aklımdaydı. Berk Hakman da öyle. Ahmet ve Berk zaten iyi arkadaşlar. İkisinin arasında çok güzel bir dinamik olduğunu düşünüyorum. İkisi de çok farklı tarzda oyuncular ama bir araya geldiklerinden güzel bir enerji ortaya çıkıyor. Karakterlerin ikisine de hani derler ya “cuk oturuyor” diye, öyle olduğunu düşünüyorum.

– Festival yolculuğu bitti, şimdi izleyiciyle buluşacak filminiz. Nasıl tepkiler aldınız bugüne dek?

Türkiye’de olmak, filmimin Türkiye’de gösterilmesi çok değerli, beni çok heyecanlandırıyor. Adana ve Ankara’da izleyicilerin tepkisi beni çok mutlu etti. Güzel tepkiler aldık. Ben çocukken yönetmen olmak ve film çekmek isterken, hayalim Türkiye’de bir film çekmekti. Ve o hayalim gerçekleşti. Onun için gerçekten çok mutluyum ve duygulandım.

Related Posts

ŞIRNAK BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Şırnak’ta Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Şırnak

Şırnak bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Şırnak il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Şırnak için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Şırnak bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Şırnak bayram namazı saati…

YENİ İNFAZ DÜZENLEMESİ SON DAKİKA – 1 HAZİRAN 2025 || 10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? Genel af gelecek mi, mahkumlara af çıkacak mı?

10. Yargı Paketi infaz düzenlemesi son dakika gelişmeleri günün öne çıkan gündem başlıkları arasında yer alıyor. İnfaz paketi kanun teklifi son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. TBMM Adalet Komisyonunda, “10. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bununla birlikte genel af çıkacak mı, 10. Yargı Paketi maddeleri neler sorusu da gündeme geldi. Ayrıca düzenlemeyle Anayasa Mahkemesinin iptal kararı uyarınca İcra ve İflas Kanunu’nda da değişikliğe gidiliyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada cezaların etkinliğinin artırılacağını belirtirken, ‘9 farklı kanunda veya maddede değişikliğe gidiyoruz. Bu kanun teklifi başlangıç, devamı da gelecek.’ dedi. Peki 10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? Genel af gelecek mi, mahkumlara af çıkacak mı? İşte 10. yargı paketi infaz dü

INSTAGRAM SORUN / ARIZA BİLDİRİMİ 30 MAYIS || 24 saatlik veriler yayınlandı! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 30 Mayıs Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 30 Mayıs Cuma yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ 2025 SORGULAMA EKRANI ÖSYM | YKS’ye kaç gün kaldı 2025, üniversite sınavı ne zaman? YKS (TYT-AYT-YDT) sınav yerleri açıklandı mı? Geri sayım başladı! İşte sınav takvimi!

YKS sınav yerleri 2025 sorgulama ekranı için kritik günlere girildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2025-YKS) haziran ayında gerçekleşecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda yapılacak olan üniversite sınavı öncesi, ÖSYM’nin AİS ekranından YKS sınav giriş belgesi yayınlanacak. Adaylar T.C kimlik numaraları ile 2025 YKS sınav giriş belgelerini sorgulayabilecekler. ÖSYM kılavuzunda yer alan bilgiye göre YKS sınav yerleri sorgulama ekranı, söz konusu sınavdan 10 gün önce başlamak üzere görüntülenebilecek. Peki, YKS sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak? YKS ne zaman, YKS’ye kaç gün kaldı 2025? İşte, ÖSYM takvimine göre YKS sınav yerlerinin açıklanacağı tarih bilgisi ve ayrıntılar.

Başrollerini Bihter Dinçel ve Esra Kızıldoğan oynadı: ‘Sıcak Büfe’ beyazperdede

Başrollerini Bihter Dinçel ve Esra Kızıldoğan oynadı: ‘Sıcak Büfe’ beyazperdede

DEPREM UYARI SİSTEMİ KULLANIMI (Android ve İOS) | Google deprem uyarı sistemi nasıl açılır, nereden aktif edilir? iPhone deprem uyarı uygulaması var mı? Yakınımdaki depremler uygulaması ile anlık deprem bildirimleri!

Google Deprem Uyarı Sistemi, Türkiye’de yaşanan depremlerle beraber gündemde yer almayı sürdürüyor. Google tarafından geliştirilen bir deprem uyarısı olan deprem erken uyarı sistemi, depremin önceden telefonlara gönderilmesini sağlıyor. Depremde etkili olan sistemin devreye girmesi için Android telefon kullanıcılarının telefonunda bildirimleri açması önem arz ediyor. Android Google’ın Deprem Uyarı Sistemi’ni kullanabilmek için veri bağlantısı ve kablosuz ağ bağlantısının açık olması gerekiyor. Öte yandan iPhone kullanıcıları ise İOS deprem uygulamalarının olup olmadığını merak ediyorlar. Peki, Google’ın Deprem Uyarı Sistemi nasıl aktif edilir, nereden indirilir? İPhone İOS deprem uygulaması nedir, iPhone deprem uyarı uygulaması var mı? İşte, ‘Yakınımdaki Depremler’ uygulaması kullanım bilgisi ve ayrıntılar.