Skip to content

  • Giriş
  • GİZLİLİK POLİTİKASI
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM

19 Metre Uzunluğundaki Dev Ahtapotların Gizemi Ortaya Çıktı

Posted on 26 Nisan 2026 by Ahmet Arslan

Denizlerin derinliklerinde yaşanan ve unutulmuş tarihlere ışık tutan yeni bir araştırma, Geç Kretase döneminde okyanusların çok farklı bir tehlikeyle dolu olduğunu ortaya koydu. Genellikle dev dişli sürüngenlerin hâkimiyeti ile bilinen bu dönem, aslında devasa ahtapotların egemenliği altında şekillenmiş olabilir. İskandinav mitolojisinde yer alan Kraken efsanesini çağrıştıran bu dev yumuşakçalar, araştırmalar sonucunda 19 metreye kadar uzandıkları belirlenmiş ve o dönemin en korkulan deniz avcıları olan mosasaur ve plesiosaurları geride bıraktıkları kanıtlanmıştır.

Yumuşak dokulu canlıların fosilleşmesi oldukça zordur; ancak, zamanla dayanıklı hale gelen sert çeneleri, tarih öncesi okyanusların sırlarını gün yüzüne çıkarmaktadır. Dr. Shin Ikegami liderliğindeki bir araştırma ekibi, “Nanaimoteuthis” ailesine ait türleri tanımlayarak sadece 27 fosilleşmiş çene üzerinden önemli bulgular elde etti. Özellikle N. haggarti türünün devasa boyutları, bu canlıların yalnızca fiziksel güçle değil, aynı zamanda yüksek bir zeka ile de donatıldığını gösterdi.

Fosillerdeki aşınma izleri, bu dev ahtapotların avlarının zayıf noktalarını tespit ederek, stratejik bir şekilde avlandıklarını ortaya koymakta. Çenelerin belirli bölgelerindeki tek taraflı aşınmalar, günümüzdeki ahtapotların ünlü problem çözme yeteneklerinin, milyonlarca yıl önceki atalarına da ait olduğunu kanıtlar nitelikte.

Milyonlarca yıl önce denizlerde yaşanan hayatta kalma mücadelesi, ilginç bir evrimsel tercihi de beraberinde getirdi. Başlangıçta, hem dev deniz sürüngenleri hem de bu dev ahtapotlar, kendilerini korumak için kalın kabuklara ve ağır pullara sahipti. Ancak zamanla savunma zırhlarının hareket kabiliyetini kısıtladığını fark eden bu türler, korunma yerine daha hızlı yüzmeyi ve akıllıca hareket etmeyi tercih etti. Sonuç olarak, zırhlarından kurtularak daha kaslı ve çevik bir hale gelen bu dev ahtapotlar, zekayı en etkili silah olarak kullanmaya başladılar.

Science dergisinde yayımlanan bu bulgular, denizlerin geçmişine dair yalnızca kemiklere odaklanan anlayışımızı sorgulatarak, zeka ve hızın en güçlü zırhları bile aşabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Posted in Ekonomi

Yazı gezinmesi

45 Yıl Arayla İki Farklı Suikast Girişimi →
← Atakum’da Bodrumda Gasp Olayı: Genç Adam Konuşmaya Çağrıldı, Darp Edildi

Author: Ahmet Arslan

Son Yazılar

  • Apple iOS 27 ile yapay zekâ özelliklerini geliştirecek
  • Sendika , Sağlık Bakanlığı’na Personel Formaları Hakkında Yazı Gönderdi
  • SGK’ya rüşvet operasyonu… İl müdürü tutuklandı!
  • 3.1 milyar liralık kamu zararı operasyonu…Eski başhekim de gözaltına alındı
  • 10 soruda yeni trafik düzenlemesiyle ilgili merak edilenler…
  • Meme silikonu davası: Doktor ‘bıçak parası’ aldı mı?
  • 2008 yılı sonrası memur olanları bekleyen acı tablo
  • Ölen yakınlarımız bizimle gerçekten iletişim kuruyor mu?
  • Sosyal medya uygulamalarında son durum: Meta Uygulamalarına erişim sağlanamıyor…. Instagram, Facebook ve Twitter çöktü mü?
  • SteelSeries Aerox 3 Wireless Gen 2 İnceleme
  • TMSF, Assan Group’u 416,5 milyon dolara satışa çıkardı
  • İran’dan Dünya Kupası öncesi olay tehdit: Teknik direktörümüz maçı durdurur
  • ‘İşgalcilik, Netanyahu hükümetiyle özdeştir’
  • MSB’den Rum yönetimine sert uyarı. “Bu adımlar tehlikeli sonuçlar doğurabilir”
  • ‘Eski sistem sürüyor’
  • FBI’dan devlet görevlilerine uyarı
  • Facianın üzerinden bir yıl geçti. 260 kişinin öldüğü kazada soru işaretleri büyüyor
  • Vali Hatipoğlu asayiş uygulamasına katıldı: “7 gün 24 saat esasıyla sahadayız”
  • Türkiye maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?
  • iPhone el fenerinin istemsiz kapanması iOS 26.1 ile ortadan kalkıyor
  • Yapıcıoğlu’ndan Netanyahu’ya sert tepki
  • Google’dan Gemini kullanan dev dolandırıcılık ağına dava
  • Trump ailesinin kripto kazancı dudak uçuklattı! Dünya bu analizi konuşuyor
  • Geleceğin sanatçıları mezuniyet sergisinde buluştu
  • Bahşılı’da kitap okuma yarışması düzenledi
Copyright © 2026 | Design by ThemesDNA.com
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
Office Lisans Satın Al