Korozyon ve Deprem Riskleri: Doğu Karadeniz’deki Yapılar Tehlikede

KTÜ DE-YAS Müdürü: Yapıların Çökmesinde Korozyon Etken

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekerek, yapıların korozyon nedeniyle zayıfladığını söyledi. Nemli yer ve bodrum katlarında korozyonun çok fazla etkili olduğuna işaret eden Altunışık, beton içinde bulunan yapıların eridiği zaman olası bir felaketin habercisi olabileceğini belirtti. Bazı durumlarda bir binanın hiçbir sebep olmaksızın kendiliğinden çökebileceğine dikkat çeken Altunışık, Doğu Karadeniz’de yaşanan doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskinin bölge için önemli bir mesele olduğunu vurguladı.

DE-YAS Bilim İnsanları Yapıları İncelemeye Devam Ediyor

Doğu Karadeniz’deki sismik hareketlilikle birlikte korozyon nedeniyle zayıflayan yapıların incelendiğini belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalarında özellikle dolgu sahalarında korozyonun yapılar için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Zorundayız

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu vurgulayarak, Doğu Karadeniz’de artan titreşimleri takip ettiklerini ve bölgedeki yapıları yakından incelediklerini belirtti. Depremin her an her yerde olabileceğini hatırlatan Altunışık, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar Risk Altında

Özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını kaydeden Altunışık, kötü zemin üzerine inşa edilen yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu belirtti. Korozyonun bölgede önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Altunışık, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında korozyonun etkisinin daha fazla olduğunu söyledi. Altunışık’a göre, korozyon olası bir felaketin habercisi olabilir.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirleniyor

Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, bölgedeki eski yapıların risk taşıdığını belirtti. 1 yıldır sürdürülen çalışma ile Trabzon’da yapı stoku belirlenmeye çalışılıyor. 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarının başlatılacağını belirten Altunışık, bu çalışmanın diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

Pervin Buldan’dan Erdoğan’a teşekkür

DEM İmralı heyeti üyesi Meclis Başkanı Pervin Buldan, terör örgütü PKK’nın silahları yakması üzerine Erdoğan’ı telefonla arayarak teşekkür etti.

AFAD duyurdu: Akdeniz’de 3,8 büyüklüğünde deprem!

Girit Adası açıklarında, saat 11.57’de 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6.89 km olarak ölçüldü.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı

Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne Türk Bayrağı Asıldı İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı. Köprünün her iki yönünden girişlerine asılan bayraklar, görenleri…

CHP’li başkanlardan AKP’li Çamlı hakkında suç duyurusu

CHP Bursa ve Aksaray il teşkilatları, Cumhuriyeti darbe olarak nitelendiren sözleri nedeniyle eski AKP Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …