Makine ihracatında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Makine İmalat Sanayisi İhracatında Artış Yaşandı

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, makine imalat sanayisinin ihracatı, 2024’te serbest bölgeler dahil edildiğinde 28,3 milyar dolara ulaştı. İhracat tonaj bazında yüzde 4,7 azalırken, kilogram başına düşen ortalama birim ihracat fiyatı yüzde 4,2 yükseldi. Bu sayede geçen yıl makine ihracatından elde edilen gelir yüzde 0,3 arttı.

En fazla ihraç yapılan alt dallar arasında “evsel ve endüstriyel soğutma makineleri” ile “içten yanmalı motor ve aksamları” öne çıkarken, onları “inşaat ve madencilik makineleri” ile “yıkama ve kurutma makineleri” takip etti. İhracat en fazla “türbin, turbojet ve hidrolik silindirler” grubunda artarken, en fazla düşüş “elektrik motorları ve jeneratörler”de gözlendi.

Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 5,4 gerilerken, ABD pazarında yaşanan yüzde 5,6’lık artışla 1,8 milyar dolarlık makine satışı dikkat çekti. MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektörün geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sektörde Kritik Günler Bekleniyor

Karavelioğlu, dünya ekonomisinin büyümesine dair endişeleri dile getirdi. Makine teçhizat yatırımlarının beklenen düzeye ulaşamayacağını belirten Karavelioğlu, ABD’nin olası korumacı politikalarının küresel ticareti daraltabileceğini vurguladı.

Avrupa’daki sıkıntıları ABD pazarındaki canlılıkla dengelemenin önemine değinen Karavelioğlu, sektörde zorlu günlerin beklediğinin altını çizdi.

İnovasyon ve Yatırım Önemli

Kararlı bir şekilde ilerlemek gerektiğini belirten Karavelioğlu, sektördeki darboğazın aşılması için inovasyona ve yatırıma önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Gelişmelere açık olmanın sektör için büyük fırsatlar doğurabileceğini belirtti.

Gelecek İçin Umutsuz Değiliz

Karavelioğlu, 2025 yılı için daha iyimser olduklarını belirterek, olumlu gelişmelere dikkat çekti. Sektörün karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, geleceğe umutla bakmaya devam ettiklerini vurguladı.

Related Posts

Ülker Bisküvi’den 6 ayda dev kazanç

Ülker Bisküvi, yılın ilk altı ayındaki finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) da bildirerek paylaştı.

Altın fiyatları tırmanıyor

Altın fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Yeni haftaya yükselişle başlayan altının gramı düne göre yüzde 0.41 artış gösterdi.

Enerjide acele kamulaştırma kararları Resmî Gazete’de yayımlandı

Enerjide acele kamulaştırma kararları Resmî Gazete’de yayımlandı

Sarıgöl’de Kışlık Sebze Dikimine Başlandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler kışlık sebze fidanlarını toprağa dikmeye başladı.

Eksim Enerji’den Koru Derneği’ne Güneş Enerjisi Desteği

Koru Derneği, Eksim Enerji’nin kurulumu sayesinde %80 elektrik tasarrufu sağlayacak.

‘Aile Yılı’nın örnek davranışı esnaftan geldi: evlenecek çiftlere yüzde 40 indirim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılının ‘Aile Yılı’ ilan edilmesinin ardından Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası’na bağlı esnaflar, örnek bir davranış sergileyerek evlenecek genç çiftlere yüzde 40’a varan indirim uyguladı.