ABD’de borç limiti krizi: Harekete geçiliyor

ABD Hazine Bakanı Yellen, Borç Limiti İçin Olağanüstü Tedbirler Alacak

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine ulaşılmasını önlemek amacıyla olağanüstü tedbirlerin 21 Ocak itibarıyla devreye gireceğini açıkladı. Yellen, bu konuda ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a mektup yazdı.

Yellen, Hazine’nin borç limitiyle ilgili alacağı önlemler hakkında bilgi vererek, 21 Ocak’tan itibaren olağanüstü tedbirleri uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Bu kapsamda, Kamu Hizmeti Emekli ve Engelliler Fonu’na yatırım yapılamayacağını, “borç ihracı askıya alma dönemi”nin ise 14 Mart’a kadar süreceğini ifade etti. Benzer şekilde, Posta Hizmetleri Emekli Sağlık Yardımları Fonu’na yönelik yatırımların da durdurulacağını aktardı.

Yellen, bu fonlara yapılan yatırımların borç limiti artırıldığında veya askıya alındığında eski haline getirileceğini vurgulayarak, federal emekliler ve çalışanların durumdan etkilenmeyeceğini belirtti.

Olağanüstü tedbirlerin ne kadar süreceğinin belirsiz olduğuna işaret eden Yellen, “Borç limiti, yeni harcamalar için yetki vermez ancak federal hükümetin, Kongre ve her iki parti liderlerinin geçmiş yasal yükümlülüklerini yerine getirememe riski taşır. Kongre’nin harekete geçerek ABD’nin güven ve itibarını koruması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Geçen ay gönderdiği mektupta borç limitine 14-23 Ocak arasında ulaşılacağını öngören Yellen, ABD’deki borç limitinin, hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarını ifade etti.

Borç Limiti ve Önemi

ABD’de borç limiti, hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarını belirtir. Hazine, Kongre tarafından belirlenen limite ulaşılana kadar borçlanma yetkisine sahiptir.

Borç limitine ulaşılması durumunda, federal hükümet borç miktarını artıramaz ve sadece elindeki nakdi ve gelirleri harcayabilir. Limitin artırılması için Kongre tarafından yasa çıkarılması gerekmektedir.

ABD’de federal hükümet, en son 2023 başlarında 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştır. 2023 Haziran’ında ise borç limiti, 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmıştır.

Şu anda ABD’nin borcu 36,1 trilyon dolardır.

Related Posts

Yetersiz sekülerler ezik sağcılara karşı

Cidden dünyanın en kabzımal sekülerleri ile en ezik sağcıları güzel ülkemize doluşmuş durumdalar. Bu da bizim büyük imtihanımıza dönüşmüş durumda. Aslında dışarıdan bakabilsek çok eğlenceli, çok neşeli bir durum ama her gün maruz kalınca kabak tadı veren bir ıstırap halini alıyor mesele. Dinlediniz mi Nevşin Mengü’yü bilmem. Tamı tamına şöyle söylüyor: “Aslında Fatih Sultan Mehmet, AK Parti’nin idealize edebileceği bir figür değil. Adam kaç dil konuşan bir adam. Fatih Sultan Mehmet aslında Türkiye’de

DoubleLine Capital’in kurucusu oran verdi: Altın yükselecek

Dünyaca ünlü yatırımcı ve 91 milyar dolarlık varlığı yöneten DoubleLine Capital’in CEO’su Jeffrey Gundlach, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. ons altının yakın zamanda 4.000 doları görebileceğini belirtti. Bu tahmin, mevcut seviyeye …

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …